VISITOR CENTER IN CORDUENTE

ALTO TAJO VISITORS CENTER IN CORDUENTE

 

The task was double. It was about restoring two forest houses in the Alto Tajo as a Visitors Centre, one in Corduente, bigger and located in the countryside and the other in Orea, more urban-like.
Administration engineers insisted repeatedly in the rehabilitation of both.
One day a working model appeared in the office of the politician with a note. "What this could be".

The next day there was a meeting to explain the proposal.

It was about interpreting the place, settling between "the three grandparents," three ancient walnut trees that marked an area where it was easy to feel comfortable in.
It was about taking the water from the channel and leading it into the route generating a topography of carved stone, a flow of water that could scour the exhibition with us.
Over it, the main floor of the exhibition was located liberating a ground floor extension to the open landscape.

A vertical lattice larch was to en close, selectively controlling views and sunlight, a suit like a bark, brown to gray to protect the exhibition inside. An abstract enclosure, away from household and urban elements and in some ways reminiscent of the forest landscape.

They asked, we responded, and the building seemed to say what it wanted to become.

Materials: Ground Floor made entirely with Peñalén stone, Building in wood, laminated  larch left untreated to turn gray, laminate Spruce structure, cladding and finishes in Auburn wood.

 

DATA:

Architects: Jose Maria de Lapuerta, Carlos Asensio

Promoter: CASTILLA LA MANCHA

Construction: TRAGSA

Surface: 970 m2

Dates. Project: 2002 Construction: 2004-2006

Team: Architects: Paloma Campo, Francisco Gil, Malgorzata Rebis / Quantity Surveyor: Juan Francisco Robles.

RELATED WORKS
De Lapuerta y Asensio Arquitectos S.L.P. | Calle Vicente Gaceo, 19, 28029 Madrid, Spain | Phone: +34 917 339 265 | contacto@delapuerta.com