SINGLE FAMILY HOUSES IN PUERTA DE HIERRO

4 UNIFAMILIARY HOUSES AND GARAGE IN STREET GUISANDO 25

The case of this project on Guisando Street constitutes an exceptional opportunity to design four luxury homes simultaneously.


We have started to imagine the future. To incorporate the logical demands of each individual plot, often contradictory to each other, a common reason for disagreements between neighbors, to the first decisions of the project. Each platform, its height in centimeters, influenced the neighbors; the "final agreement" is the fruit of that struggle, of that search for harmony. The final solution adapts to the topography and each house enjoys its sunny garden, avoiding to look indiscreetly at the one located next to north.


And this in an irregularly shaped plot, with 8 meters of height (from the highest point to the south, to the bottom to the north) and located, in turn, over-raised to 5 meters above Guisando Street.
The dimensions of origin and reference of the four gardens are staggered, and they have been decided as a vital issue in the planning of the project. Different surfaces, which are closed to the outside and to the north with a ceramic shell, and open to the glazed heart of the garden through glass panels protected from the sun in a controlled manner, with deciduous trees and pergolas in plant seating areas low. The technology of adjustable adjustable blinds in first floor bedrooms filters the solar incidence in each villa.


Each home seeks to convert the concrete conditions of its location into virtue, using common architectural solutions, which has given them a certain relationship of "kinship". Reinforced ceramic facades placed importing other construction systems (break joint, large format, appearing to be tiles ...) spread the inclined roofs of the same material, allowing the entire project to be solved practically with the roof / facade detail.


The gardening becomes an element of vital importance for that game of shells and masks that open or close views and privacies. Gardens / mountains to avoid the visual impact of the Embassy wall, which become unexpected gardens at the level of bedrooms. Facades blind to north prepared to be covered by climbers. Some evergreens to the north to hide views from windows that would look out to the neighbor strategically sculpted and other deciduous ones delimit swimming pools in edge situations that extend the garden become "project issues".


Sometimes we had the feeling of designing a house for an ideal garden, rather than the other way around.

 

Team Project Editor
- Jose Maria de Lapuerta. Dr. Architect
- Paloma Campo. Architect and Building Engineer.

Project manager:- Alejandro de Miguel

Project building manager:- Adrián Úbeda

Team of architects
- Blanca Muñoz de la Espada
- Daniel Mira
- Miriam Alonso
- Pablo Quintanal


External engineering
- Valladares Ingeniería

Developer: Lexwell S.L.

Date: Project: 2016 Building work: 2018

Pictures: Rocío Romero


Surfaces:

Plot 1: 1.067'51 m2 plot and 701.05 m2 of constructed area.

Plot 2: 1,002'26 m2 plot and 674.6 m2 of constructed area.

Plot 3: 1,159'29 m2 plot and 780,93 m2 of constructed area.

Plot 4: 1.000'41 m2 plot and 662.6 m2 of constructed area.

RELATED WORKS
De Lapuerta y Asensio Arquitectos S.L.P. | Calle Vicente Gaceo, 19, 28029 Madrid, Spain | Phone: +34 917 339 265 | contacto@delapuerta.com