SINGLE FAMILY HOUSE IN MADRID

SINGLE FAMILIY HOUSE IN  MADRID

 

This limit or border situation, together with the orientation of the plot, makes the housing position the northern part of the plot, with its back to the two streets and adopting a 'L' of 'strength' structure towards that urban area, while it opens fully to the private garden towards the south orientation, enclosed by two glass facades open and protected from direct solar gain by a porch and a pergola where a vine is planted and deciduous trees. All areas overlook the sunny garden where the life of the house unfolds.

As for the volume, it also invites to this "peep into the garden." To the northwest, the house has a greater height where the ground floor room, the dining room and kitchen are, in need of further high ceilings that make the first floor where the bedrooms of children are placed, higher compared with the northeast piece, that holds the downstairs game room and the hall, which require the same height of the bedrooms. In the northwest area the main bedroom is placed in the first floor, where the variable height of the roof is evident and becomes the lowest area on a terrace overlooking Madrid.

The proposed architecture aims to be integrated with the environment and enhance the wall-house closed to the outside and open to the garden. Outside tight white concrete facades with wood backboard and exterior woodwork arise. Inside, the relationship of the spaces with the garden is done through large glass panels, equipped with sun protection systems, whereas blind walls are planned with perfect smooth white concrete almost like a plaster.

Separating the house from the adjoining plot, from the same owner but parceled for a possible sale in the future, the shallow pool and a sheet of water are perceived from the living room through a torn window, which also contributes with light inside on the side of the room where the pergola becomes into a porch- fully covered concrete slab.

The project aims decisively for energy savings (with glazed windows to south-art protected by deciduous leaf surfaces, light colors, maximum insulation, few holes to the north and noise).

 

DATA:


Architects: Jose Maria de Lapuerta, Paloma Campo

Chief architect: Alejandro de Miguel

Team: Architects: Lucia Ortiz de Galisteo,  Daniel Mira, Pablo Quintanal, Jorge de la Calle, Laura Flor, Filip Wojtasik. Quantity Surveyor: Oscar Gonzalez. Facilities and structure: Valladares Ingeniería. Landscape: Puy Alonso

Investor: Private

Surface: 796 m2

Dates. Project: 2015 Construction: 2015-2017

RELATED WORKS
De Lapuerta y Asensio Arquitectos S.L.P. | Calle Vicente Gaceo, 19, 28029 Madrid, Spain | Phone: +34 917 339 265 | contacto@delapuerta.com