OCCUPATIONAL CENTER IN SALAS DE LOS INFANTES

OCCUPATIONAL CENTER AND REFORM OF RESIDENCE IN SALAS DE LOS INFANTES, BURGOS

 

The new Occupational Center is thought as an alternative to the classical industrial building that these associations use as Occupational Centres. The fact of using pine from the area and board formwork, allowed us to compete on price with the "sheds" from other similar organizations.

The building is situated at the bottom of the plot, self-enclosed, to avoid interferance with the views of the residence. It is divided into two work spaces, even doubling the storage area, in a way that collectives of different levels or sources can play different occupational activities.

Both sheds are oriented parallel to south, one to a central courtyard, and the other one to a garden. The southern light (orientation that we think it seems suitable for Salas) is sifted through slats on top, letting the sun pass in the bottom of the sheds. Closing the yard, exactly equidistant from the two sheds, raised in the locker room closest to the access side and the entertainment room on the opposite side. The interior of the diaphanous volumes, but compartimentables by low walls and furniture, seeks an improper warmth of industrial buildings, leaning on the scattered light and exposed wood trusses that form its structure.

Materials: Eternit and blue Gassal in the main facade (warehouses and locker-toilet), the rest in painted plaster. Brick and industrial paving inside (polished concrete).
In the reform of the residence only the access-hall is new, that is where the administration is located and the ramp that had to save 1,20m in height. The typology of the existing building, slate, eaves, etc. (Rare for the area) was due to the German nuns who built the building in the 60s.

 

DATA:

Project: 1993

Construction: 1994

Location: Salas de los Infantes, Burgos

Architect: José María de Lapuerta Montoya

Senior Architect: Carlos Asensio Galvin

Promoter: A.S.P.A.N.I.A.S.

Construction: Terra 5

RELATED WORKS
De Lapuerta y Asensio Arquitectos S.L.P. | Calle Vicente Gaceo, 19, 28029 Madrid, Spain | Phone: +34 917 339 265 | contacto@delapuerta.com