OCCUPATIONAL CENTER IN BURGOS G3

TRAINING CENTRE AND RESIDENTIAL UNITS IN BURGOS. ASPANIAS.


The site, which was granted by the city of Burgos to the parents association, allowed to integrate an urban center of this kind in the consolidated town at last. To the south it is next to a public park and to the north to the access street.

The program consisted of a vocational training center with three ateliers of various uses (bookbinding, carpentry, gardening) for seventy mid-level mentally disabled youngsters and a permanent residence for another seventy with very different levels of dissability. The ground floor (training and common services) being placed in a basement, as socket for the residential modules responded to two reasons. On the one hand the topography of the land is respected, recessed from the street. On the other hand, from a programming standpoint, separating the two areas, conceptually and spacially, so the life and work activities don't found the same basic framework seemed basic to us. While the training activity takes place in a lower level and overlooks the city, the high and oriented at noon rooms turn to the park. The connection point of both is the main access. It is a covered wooden bridge, which starts from the sidewalk, connects the levels of housing and training with the city and separates the hard pavement of the wooded area.

We have taken special care in designing the character of the various outdoor spaces. Hard sports court, half buried in contemplation garden, courtyard for loading and unloading, parking area, large private landscaped park, paved gardens with trees between modules, courtyards and gardens of flowers ships in classrooms.

In the houses, versatility and differentiation have been both investigated. The structure chosen allows for variations from the single room with bathroom to double, or shared bathroom. The four modules of the lowest levels share one common living room two by two and are connected together, with the intention of lowering the ratio of responsible staff and differenciating and integrating users by layers or gender.

We searched to contest housing through the volume of the ateliers, to reveal themselves to the city at night as lights, and during the day displayed as showcases of the activity taking place. We designed their interiors to be also different: young people who will rotate through the various activities will notice various types of daylighting, different colors and different materials in all three pieces of paper, wood and greenhouse.

 

DATA:

Project: 1994

Construction: 1996

Location: Polygon G3, Burgos

Architects: José María de Lapuerta Montoya and Carlos Asensio Galvin

Promoter: A.S.P.A.N.I.A.S.

Construction: JERCONSA

RELATED WORKS
De Lapuerta y Asensio Arquitectos S.L.P. | Calle Vicente Gaceo, 19, 28029 Madrid, Spain | Phone: +34 917 339 265 | contacto@delapuerta.com